شیشه ها

از نظر فیزیکی ، می‌توان شیشه را مایعی صلب ، فوق‌العاده سرد و بدون نقطه ذوب مشخص تعریف کرد که گرانروی زیاد ، مانع تبلور آن می‌شود و همچنین می‌توان شیشه را از نظر شمیایی ، یکی شدن اکسیدهای غیرفرار معدنی حاصل از تجزیه و گداختگی ترکیبات قلیایی و قلیایی خاکی ، ماسه و سایر اجزای شیشه دانست که منتهی به ایجاد محصولی با ساختار کتره‌ای اتم‌ها می‌شود.

تاریخچه

مانند بسیاری از مواد دیگر ، در مورد اختراع شیشه نیز تردید بسیاری وجود دارد. یکی از قدیمی‌ترین استفاده‌های موجود در این ماده ، از “پلینی” نقل شده که در طی آن ، گفته می‌شود که بازرگانان فنیقی ، ضمن پختن غذا در ظرفی که برحسب اتفاق روی توده‌ای از لزونا در ساحل دریا قرار گرفته بود، به وجود این ماده پی بردند. یکی شدن ماسه و قلیا نظر آنان را به خود جلب کرد و سبب انجام تلاشهای بعدی در راه تقلید این عمل شد.

مصری‌ها در هزاره ششم پیش از میلاد ، جواهرات بدلی شیشه‌ای می‌ساختند. در سال ۲۹۰ میلادی ، شیشه پنجره ساخته شد. در طی قرون وسطی ، ونیز به مرکز انحصاری صنعت شیشه بدل شده بود. در سال ۱۶۸۸ شیشه جام در فرانسه به شکل فراورده نو عرضه گردید. در سال ۱۶۰۸ میلادی ، در ایالات متحده ، در “جیمزتاون” در ویرجینیا ، صنعت شیشه پایه‌گذاری شد. در سال ۱۹۱۴، فرایند فورکالت در بلژیک برای کشش مداوم ورق شیشه بوجود آمد.

الیاف شیشه‌ای

الیاف شیشه‌ای از ترکیبات ویژه‌ای که در برابر شرایط جوی مقاوم هستند، ساخته می‌شوند. سطح بسیار زیاد این الیاف سبب می‌شود تا آنها نسبت به همه رطوبت موجود در هوا آسیب پذیر باشند. 

شیشه ، محصولی کاملا «شیشه‌ای شده» یا دست کم فراورده‌ای است که مقدار مواد معلق غیرشیشه‌ای موجود در آن نسبتا کم است. با وجود هزاران فرمول جدید شیشه که طی ۳۰ سال گذشته بوجود آمده، درخور توجه است که هنوز مانند ۲۰۰۰ سال پیش ، ۹۰ درصد تمام شیشه‌های جهان از آهک ، سیلیس و کربنات سدیم تشکیل یافته‌اند. اما نباید چنین استنتاج کرد که در طی این مدت ، هیچ تحول مهمی در ترکیب شیشه صورت نگرفته است. بلکه در واقع تغییرات جزئی در اجزای اصلی ترکیب و تغییرات مهم در اجزای فرعی ترکیب ، پدید آمده است.

اجزای اصلی عبارتند از: ماسه ، آهک و کربنات سدیم. هر ماده خام دیگر ، جزء فرعی تلقی می‌شود، هرچند که بر اثر استفاده از آن ، نتایج مهمی بدست آید. مهمترین عامل در ساخت شیشه ، گرانروی اکسیدهای مذاب و ارتباط میان این گرانروی و ترکیب شیشه است.

شیشه، مایعی می‌باشد که بسیار سرد شده است و در حرارتی پایین‌تر از نقطه انجماد آن، در حالت مایع قرار دارد و بطور عمومی، جسمی است شفاف که نور بخوبی از آن عبور می‌کند و پشت آن بطور وضوح قابل روئیت می‌باشد.
شیشه از نظر ساختمان مولکولی در حالت جامد آرایش مولکولی نامنظم دارد. در درجه حرارت‌های بالا، شیشه مثل هر مایع دیگری رفتار می‌کند. اما با کاهش دما، گرانروی آن بطور غیر عادی افزایش می‌یابد و باعث می‌شود مولکول‌ها نتوانند در آرایشی که لازمه کریستال شدن است، قرار گیرند. به این ترتیب شیشه از نظر ساختمان مولکولی مانند مایعات نامنظم است، ولی این ساختمان غیر منظم، دیگر متحرک نیست.
شیشه جسمی سخت است و همه اجسام بجز الماسه‌ها را خط می‌اندازد. وزن مخصوص شیشه ۲.۵ گرم بر سانتی‌متر مکعب بوده و بسیار تُرد و شکننده است. شیشه در مقابل تمام مواد شیمیایی حتی اسیدهای قوی و باز‌ها مقاومت کرده و تحت تاثیر خورندگی واقع نمی‌شود، به همین علت ظرف آزمایشگاهی را از شیشه می‌سازند. فقط اسید فلوئوریدریک بر آن اثر داشته و شیشه را در خود حل می‌نماید.

نور خورشید از سه طیف اصلی تشکیل می شود :

  • ماوراء بنفش 

تابش بلند مدت این پرتو موجب تغییر رنگ اجسام از جمله پرده ،فرش و … خواهد شد .برای جلوگیری از تابش این طیف باید ضریب عبور اشعه ماوراء بنفش از شیشه را مورد توجه قرار داد.

  • نور مرئی 

نور مرئی اگر بصورت کنترل شده وارد فضا شود موجب دید صحیح چشم می گردد.میزان تابش را تحت عنوان روشنایی مطرح می کنند.جهت تنظیم حداکثر و حداقل میزان روشنایی باید ضریب عبور نورمرئی از شیشه و همچنین ضریب بازتابش نور مرئی را مورد توجه قرار داد.

 

  • مادون قرمز

مادون قرمز آن بخش از انرژی خورشیدی است که بصورت حرارت احساس می کنیم. تقریباً دو سوم از انرژی ورودی و خروجی از راه پنجره بصورت تابش در طیف مادون قرمز جریان می یابد. در مناطق گرمسیر و پر آفتاب تابش این طیف به داخل ساختمان موجب افزایش سریع دما شده و بار سنگینی را به سیستم خنک کننده ساختمان وارد می کند و به طبع مصرف انرژی را افزایش می دهد. با انتخاب ترکیب مناسبی از انواع شیشه های رنگی، رفلکس و یا شفاف از نوع :

شیشه های سان انرژی یا پلنی بل جی و شیشه های لویی که عایق حرارت و امواج مادون قرمز و امواج مضر تابش خورشید (ماوراء بنفش) هستند می توان از ورود این امواج و انعکاس آنها به داخل ساختمان جلوگیری کرد .

در زمینه شیشه شرکت شیشه ایمنی زرین در حوزه های زیر فعالیت می کند.

شیشه سکوریت

شیشه های لمینت 

شیشه های خم سکوریت

شیشه های دکوراتیو

شیشه های ضد گلوله

شیشه های سان انرژی 

شیشه های بالکنی جمع شو

شیشه دوجداره 
[hfe_template id='1219']